Read the full article here

Povestea lui David „Vegas Dave” Oancea este una tipic americană. ProSport a scris, marţi, 8 martie, despre gamblerul de 37 de ani stabilit în Las Vegas care a câştigat 5 milioane de dolari în trei luni, din pariuri sportive. Articolul şi detaliile pariurilor pot  fi citite aici. Între timp, Oancea a mai câştigat aproape 80.000 de dolari. Duminică, 13 martie, americanul cu sânge românesc a postat pe contul său de Twitter un bilet cu un combo de trei meciuri din Major League Baseball: a mizat 50.000 de dolari şi a avut un profit de 79.900 de dolari.

Povestea sa pare desprinsă din 1001 de nopţi, doar că Las Vegas a luat locul Bagdadului, oraşul califilor. ProSport l-a contactat pe Oancea pentru a afla secretul unui parior intrat într-un „hot-streak”, adică o perioadă de succese în lanţ. Dave era acasă, împreună cu tatăl său, Dumitru. Fiul vorbeşte doar engleza, tatăl nu a uitat limba română. Născut şi crescut la Sibiu, Dumitru Oancea a emigrat în 1969 în America şi s-a stabilit la Detroit, Michigan, unde s-a angajat la uzinele Ford. „Tatăl meu s-a căsătorit cu mama mea, o japoneză din Hawaii. Eu sunt unicul lor copil. Sunt jumătate român, jumătate japonez”, îşi dezvăluie Dave Oancea originile.

Dave, chiar nu vorbeşti româneşte?
Nu, deloc. Am fost timp de o lună în România, la Baia Mare, în jurul Sibiului, Bucureşti. Cred că acum 5 ani.

Ce impresie ţi-a lăsat România?
Diferită de Las Vegas. M-am cam plictisit, ca să fiu sincer. Dar mi-a plăcut mâncarea. Mi-au plăcut mititeii, sunt favoriţii mei. Cel mai mult mi-a plăcut Baia Mare. A fost o experienţă diferită, cultura e altfel. Am fost într-un sat mic în care a crescut tatăl meu şi am văzut vaci mergând pe stradă. Total diferit de Las Vegas.

Ca să-ţi treacă plictiseala ai fi putut pune nişte pariuri pe fotbalul românesc.
Aş fi putut, da.


Dave Oancea numără banii câştigaţi dintr-un pariu

Dar tu nu pariezi pe fotbal.
Am crescut cu soccer. Am fost un jucător bun de soccer, dar nu mai vreau. M-am săturat şi nu mai am timp de soccer.

Dar foarte mulţi bani sunt plasaţi pe pariuri în fotbalul din întreaga lume.
Da, ştiu. Dar eu pariez pe baseball, fotbal american la nivel universitar, NFL. Baseball-ul este principalul.

Cum e viaţa ta?
Îmi trăiesc viaţa la limită. Chiar şi tatăl meu îţi va spune că nu ştie niciodată cum e viaţa mea. Mereu se întâmplă ceva. De aceea lucrez la un documentar despre viaţa mea. E foarte greu să rezişti în Las Vegas, în special în lumea gamblingului, însă acum sunt capabil să fac asta cu succes.

Ţi-e teamă că la un moment dat în viitor ai putea pierde tot ce ai acum?
Nu. Pentru că am pierdut deja tot ce aveam acum multă, multă vreme.

Şi ce ai simţit când ai pierdut tot?
M-am simţit rău. Dar dacă eşti gambler, ai o memorie foarte scurtă. E ca o boală. Când am câştigat 300.000, eram fericit, dar cam atât. Pot să pierd 100.000 de dolari şi să nu simt nimic. Devin cumva imun. Când am câştigat 2,5 milioane de dolari pe Kansas City, eram mai bucuros pentru performanţă decât pentru bani.

Ai prieteni mulţi?
Am mulţi prieteni, dar doar un cerc restrâns de cinci persoane în care am încredere.

Probabil că succesul tău a venit cu o avalanşă de oameni care doresc să-ţi fie prieteni.
Tot timpul a fost aşa. Merg în Las Vegas şi mă uit la oameni. 90 la sută dintre oamenii care stau în Vegas sunt îndoielnici. Mă pricep foarte bine să citesc oamenii care trăiesc din gambling aşa că ştiu că unii oameni autentici nu sunt de fapt autentici.

Cunoşti români în Las Vegas? Sunt români care trăiesc acolo. Laurenţiu Reghecampf, antrenorul campioanei României, Steaua Bucureşti, şi-a deschis o academie de fotbal acolo. A fost asociat în trecut cu lumea întunecoasă a pariurilor…
(Râde). Serios? Nu ştiam. Nu, nu cunosc români.


Dave Oancea şi cele două maşini ale sale, un Bentley şi un Ferrari
Care e părerea ta despre trucarea de meciuri pentru pariuri?
Nu cred că se întâmplă mereu. Toţi cei care spun că un meci este trucat sunt de obicei cei care pierd la pariuri. Când câştigi pariul, meciul nu e niciodată trucat. Când pierzi, meciul e trucat. 99 la sută dintre oameni pierd la pariuri, aşa că sunt multe meciuri trucate. În prezent, cu aceste drepturi TV şi salarii mari, e foarte greu să truchezi meciuri. Nu mai e ca pe vremuri. Când se făceau, se întâmpla în universităţi, la nivel de copii. Erau şcoli mici, pe care nu stătea nimeni cu ochii. Meciurile nu erau transmise pe ESPN sau la vreo televiziune naţională.

Ai vreun idol în sport?
Nu am pentru că ţin în fiecare sezon cu altă echipă. Eric Hosmer, de la Kansas City Royals, a fost favoritul meu. A câştigat World Series (n.red. – titlul în Major League Baseball), a venit la ziua mea de naştere în Las Vegas. Am o poză cu el după ce Royals au câştigat. M-a văzut că stăteam în primul rând la meciuri, aşa că a venit la petrecerea dată de mine la Vegas. Acum vorbesc cu Miesha Tate (n.red. – luptătoarea din UFC care i-a adus lui Oancea un câştig de 223.000 de dolari, săptămâna trecută) la telefon o dată pe săptămână. Am prezis acum 3 luni că va câştiga campionatul. Nu am idoli, am prieteni. Îmi schimb favoritul în fiecare an. Cine câştigă bani pentru mine, este favoritul meu.

Ce sfat ai pentru pariorii din România?
Acelaşi sfat pe care îl dau tuturor. În pariurile sportive, ai nevoie de 50 la sută pricepere şi un pic de noroc, dar celelalte 50 de procente sunt formate din ceea ce oamenii nu au. Nu doar în România, ci şi în Statele Unite. Se numesc disciplină şi managementul banilor. Trebuie să fii capabil să-ţi manageriezi banii. Le spun oamenilor că pariatul este ca body-building. 50 la sută e mersul la sală, dar celelalte 50 de procente sunt reprezentate de nutriţie. Nu poţi avea un corp impozant dacă nu lucrezi la nutriţie. În pariurile sportive, nu contează dacă ai aproape numai pariuri câştigătoare şi eşti foarte priceput. Dacă alergi să acoperi ce ai pierdut, o să pierzi tot.

Îmi place România. La doi-trei ani, vin în ţară. Am luat tradiţia cu mine, în America. Îmi iubesc ţara, chiar dacă sunt american. Românii au obiceiuri frumoase, au o limbă frumoasă, sunt oameni veseli
Dumitru Oancea, tatăl lui Dave Oancea

Spuneai că un parior are o memorie scurtă. Poţi totuşi să-ţi aminteşti cea mai rea zi a ta ca parior?
Cred acum vreo şapte ani, era în preajma Zilei Recunoştinţei. Am pierdut vreo 300.000 de dolari într-un weekend. A fost pe un meci pe care trebuia să câştig, dar echipa adversă a revenit. Aveau 14 puncte în spate, dar au câştigat. Pariasem pe ceilalţi. Am mai avut nişte pierderi serioase, dar am avut şi nişte câştiguri mari.

Ce te vezi făcând peste 15 ani?
Pentru moment, cele mai multe cazinouri încearcă să mă excludă. Nu vor să-mi mai accepte pariurile. Ofer consultanţă acum, dar vreau să fac un film. Mă gândesc la discursuri motivaţionale, ceva pentru viitorul meu.

Modul de viaţă al lui Dave Oancea este unul riscant. Aşa cum anticipa fiul, odată trecut la telefon, Dumitru descrie viaţa fiului drept o mare necunoscută. „Viaţa lui parcă e un roller coaster. Când sus, când jos. Nu ştii niciodată. Când e sus, când e jos. Când la dreapta, când la stânga. Dar el merge înainte. Eu nu mă bag în problemele lui. E viaţa lui. A trecut un timp până a învăţat cum trebuie să facă. De vreo doi ani, îi vine câte una, câte una. Se ţin lanţ câştigurile”, spune tatăl pensionar.


Dave şi Dumitru Oancea, cu bilete la finala MLB câştigată de Kansas City Royals

În câteva rânduri, familia l-a ajutat pe „Vegas Dave” să se ridice din abis. Acum 6 ani, Dumitru şi-a urmat fiul la Vegas. „L-am ajutat. Asta e viaţa, îţi ajuţi copiii cât trăieşti. După ce mori, degeaba îl ajuţi”, spune tatăl său, cu acel umor sec ardelenesc, nealterat după 47 de ani de stat în Statele Unite.

După ce a câştigat 2,5 milioane de dolari pe victoria lui Kansas City Royals în finala MLB, Oancea a promis că le va lua părinţilor săi o casă de vis. „Noi avem casă destul de frumoasă. El vrea să-mi ia alta, dar ce să fac eu cu altă casă!?”, spune, cu blândeţe, Dumitru Oancea.

E modul elegant al tatălui de a refuza stilul de viaţă extravagant al fiului său.